L 77 Forslag til lov om CO2-fangstaktiviteter i forsyningssektoren.

Af: Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard
Udvalg: Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget
Samling: 2024-25
Status: Betænkning afgivet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 06-11-2024

Fremsættelse: 06-11-2024

Skriftlig fremsættelse (6. november 2024)

20241_l77_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (6. november 2024)

Klima-, energi- og forsyningsministeren (Lars Aagaard):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om CO2-fangstaktiviteter i forsyningssektoren

(Lovforslag nr. L 77)

Formålet med lovforslaget er at implementere Aftale om langsigtede rammevilkår for CO2-fangst i forsyningssektoren af 7. februar 2024. Lovforslaget skal skabe klare rammevilkår for CO2-fangst i forsyningssektoren og fjerne regulatoriske barrierer, så sektorens CO2-fangstpotentiale kan bringes i spil. Kommunalt ejede forsyningsselskaber, fx affaldsforbrændingsanlæg, udleder betydelige mængder CO2, som kan lagres eller udnyttes. Lovforslaget skal understøtte, at kommunalt ejede forsyningsselskaber kan etablere CO2-fangst og konkurrere om støttepuljen til CCS på lige fod med private selskaber.

Lovforslaget skal give kommuner hjemmel til CO2-fangst som ny hovedvirksomhed enten i samme selskab som el- og varmeproduktionen eller i et særskilt selskab. Kommunal deltagelse skal ske i et selskab med begrænset ansvar. For at beskytte varmekunderne vil lovforslaget indføre krav om, at CO2-fangstaktiviteten, uanset om den foretages af et privat eller kommunalt ejet selskab, skal være regnskabsmæssigt adskilt fra el- og varmeproduktionen, såfremt CO2-fangsten organiseres i hovedvirksomheden. Det foreslås endvidere, at der for alle el- og varmeselskaber indføres krav om, at CO2-fangstaktiviteten skal ske selskabsmæssigt adskilt fra fjernvarmenet.

Lovforslaget skal desuden sikre klare rammer for finansiering af CO2-fangst, således at CO2-fangst kan ske på markedsmæssige vilkår, herunder gennem indtægter fra sparede CO2-kvoter og sparede afgifter, salg af klimakreditter og salg af CO2 til anvendelse. Derudover foreslås det at udvide kommuners mulighed for at indskyde egenkapital og stille garanti i forbindelse med CO2-fangst.

Lovforslaget vil også sikre hjemmel til, at kommuner kan etablere og eje helt lokale rørledninger i nær tilknytning til CO2-fangstanlæg. Lovforslaget vil herudover medføre konsekvensændringer i anden lovgivning, herunder i varmeforsyningsloven og elforsyningsloven. Lovforslaget indeholder en række bemyndigelser til at fastsætte nærmere regler i bekendtgørelser.

Lovforslaget medfører ikke væsentlige erhvervsøkonomiske konsekvenser.

Lovforslaget foreslås at træde i kraft den 1. januar 2025.

Lovforslaget er omfattet af de fælles ikrafttrædelsesregler.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.