L 79 Forslag til lov om ændring af momsloven og lov om afgift af lønsum m.v.

(Indførelse af nulmoms på personbefordring med fly, justering af særordningen for små virksomheder på momsområdet og præcisering af hjemmel til at fastsætte tidspunkter for bogføring).

Af: Skatteminister Rasmus Stoklund (S)
Udvalg: Skatteudvalget
Samling: 2024-25
Status: Betænkning afgivet

Betænkning

Afgivet: 11-12-2024

Afgivet: 11-12-2024

Betænkning afgivet af Skatteudvalget den 11. december 2024

20241_l79_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Skatteudvalget den 11. december 2024

1. Indstillinger

Et flertal i udvalget (S, V, LA, DD, M, KF og DF) indstiller lovforslaget til vedtagelse uændret.

Et mindretal i udvalget (SF, EL, RV og ALT) indstiller lovforslaget til forkastelse ved 3. behandling.

Siumut, Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ved betænkningsafgivelsen ikke medlemmer i udvalget og dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske bemærkninger i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

2. Politiske bemærkninger

Det Konservative Folkeparti

Det Konservative Folkepartis medlemmer af udvalget bemærker med tilfredshed, at lovforslaget indeholder en præcisering af en eksisterende hjemmel i momsloven, så skatteministeren får mulighed for at fastsætte regler for tidspunkter for bogføring af fradrag for købsmoms i momsregnskabet.

Hensigten, jf. lovbemærkningerne, med at ændre momsbekendtgørelsens § 81, således at momspligtige personer gives mulighed for at medtage fradrag for købsmoms i mom‍sopgørelsen samtidig med bogføringen i forretningsregnskabet, så længe dette tidspunkt ikke er senere end tidspunktet for betalingen af købsfakturaen, er Det Konservative Folkeparti enige i. Yderligere fremgår det af bemærkningerne, at får virksomheder mulighed for at bogføre købsmoms, samtidig med at den bogføres i forretningsregnskabet - hvilket vil sige i den afgiftsperiode, hvor bogføringen sker - vil virksomhederne ikke blive pålagt den renteudgift, som følger af nyaffattelsen af opkrævningslovens § 5, og at det skyldes, at fradraget som følge af forslaget kan bogføres i den momsperiode, hvor bogføringen i forretningsregnskabet sker.

Skatteministeriet har allerede sendt et udkast i høring til, hvordan ændringen i momsbekendtgørelsens § 81 foreslås at blive udformet. Ifølge Skatteministeriets udkast til ændring af bekendtgørelsen skal bogføring senest ske i den afgiftsperiode, der ligger umiddelbart efter den afgiftsperiode, hvor de fradragsberettigede køb er leveret.

Det er imidlertid en indskrænkning i forhold til den hensigt, der fremgår af lovbemærkningerne. I lovbemærkningerne lægges vægten ikke på den afgiftsperiode, hvor leveringen er sket - vægten lægges på samtidigheden med bogføringen i forretningsregnskabet (så længe dette tidspunkt ikke er senere end tidspunktet for betalingen af købsfakturaen).

Det Konservative Folkeparti finder det vigtigt, at det påses, at den hensigt, som er fremlagt i lovforslaget, ikke snævres ind med bekendtgørelsen. Der kan nemlig være forhold i forbindelse med en levering, som skal afklares, inden et køb kan og vil blive bogført - og det er ikke sikkert, at en sådan afklaring kan nå at blive foretaget i den afgiftsperiode, der ligger umiddelbart efter den afgiftsperiode, hvor det fradragsberettigede køb er leveret. Det Konservative Folkeparti kan støtte forslaget.

3. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 6. november 2024 og var til 1. behandling den 20. november 2024. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Skatteudvalget.

Oversigt over lovforslagets sagsforløb og dokumenter

Lovforslaget og dokumenterne i forbindelse med udvalgsbehandlingen kan læses under lovforslaget på Folketingets hjemmeside www.ft.dk.

Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 2 møder.

Høringssvar

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og Skatteministeriet sendte den 26. august 2024 dette udkast til udvalget, jf. SAU alm. del - bilag 333, folketingsåret 2023-24. Den 7. november 2024 sendte skatteministeren høringssvarene og et høringsnotat til udvalget.

Bilag

Under udvalgsarbejdet er der omdelt 4 bilag på lovforslaget.

Spørgsmål

Udvalget har under udvalgsarbejdet stillet 2 spørgsmål til skatteministeren til skriftlig besvarelse, som ministeren har besvaret.

Anders Kronborg (S) Benny Engelbrecht (S) Louise Mehnke (S) Jesper Petersen (S) Malte Larsen (S) fmd. Per Husted (S) Simon Kollerup (S) Thomas Jensen (S) Thomas Skriver Jensen (S) Jan E. Jørgensen (V) Louise Elholm (V) Preben Bang Henriksen (V) Hans Andersen (V) Mohammad Rona (M) Charlotte Bagge Hansen (M) Hans Kristian Skibby (DD) Dennis Flydtkjær (DD) Steffen W. Frølund (LA) Steffen Larsen (LA) Frederik Bloch Münster (KF) Dina Raabjerg (KF) Lars-Christian Brask (LA) Peter Kofod (DF) Sigurd Agersnap (SF) nfmd. Lisbeth Bech-Nielsen (SF) Carl Valentin (SF) Pelle Dragsted (EL) Samira Nawa (RV) Christina Olumeko (ALT)

Siumut, Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Socialdemokratiet (S)50
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)24
Danmarksdemokraterne - Inger Støjberg (DD)15
Socialistisk Folkeparti (SF)15
Liberal Alliance (LA)15
Moderaterne (M)13
Det Konservative Folkeparti (KF)10
Enhedslisten (EL)9
Dansk Folkeparti (DF)7
Radikale Venstre (RV)6
Alternativet (ALT)5
Siumut (SIU)1
Inuit Ataqatigiit (IA)1
Sambandsflokkurin (SP)1
Javnaðarflokkurin (JF)1
Uden for folketingsgrupperne (UFG)6