L 86 Forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v.

(Nedlæggelse af Center for Boligsocial Udvikling som følge af opgavebortfald m.v.).

Af: Social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen
Udvalg: Boligudvalget
Samling: 2024-25
Status: Betænkning afgivet

Betænkning

Afgivet: 12-12-2024

Afgivet: 12-12-2024

Betænkning afgivet af Boligudvalget den 12. december 2024

20241_l86_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Boligudvalget den 12. december 2024

1. Indstillinger

Et flertal i udvalget (S, V, DD, SF, LA, M, KF, DF og RV) indstiller lovforslaget til vedtagelse uændret.

Et mindretal i udvalget (EL og ALT) indstiller lovforslaget til forkastelse ved 3. behandling.

Siumut, Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ved betænkningsafgivelsen ikke medlemmer i udvalget og dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske bemærkninger i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

2. Politiske bemærkninger

Socialistisk Folkeparti

SF er en del af finansloven for 2025 og stemmer derfor for lovforslaget, som indgår i det samlede kompromis om opgavebortfald på det statslige område. For SF er det vigtigt, at vi har stærke og fagligt funderede boligsociale indsatser, som rent faktisk virker. Vi opfordrer derfor regeringen til nøje at overvåge konsekvenserne af centerets nedlæggelse - særlig efter 2026, hvor Landsbyggefonden ikke længere vil arbejde vidensbaseret med indsatserne.

Enhedslisten

Enhedslisten er imod lovforslaget.

Det fremgår af svar på spørgsmål 1, at Center for Boligsocial Udvikling ikke er blevet evalueret, inden regeringen besluttede at nedlægge centeret. Det virker meget useriøst at nedlægge et center uden vurdering af konsekvenserne ved en nedlæggelse. Hvorfor vil regeringen ikke understøtte at analysere og indsamle viden om boligsociale indsatser, så man kan følge bestræbelserne på at forbedre nogle almene boligområder med de bedste virkemidler?

Enhedslisten mener, at det er vigtigt at samle erfaringer om, hvilke boligsociale indsatser der virker, så vi kan hjælpe mennesker i de almene boliger, der har brug for hjælp.

Andre partier har vedtaget ghettolovgivning, som er blevet omdøbt til love mod parallelsamfund. Der stilles hårde krav til boligforeninger om at nedrive almene boliger, at ændre boligerne eller at opføre private boliger mellem de almene boliger.

Det virker ikke gennemtænkt, at regeringen vil nedlægge Center for Boligsocial Udvikling. Fremover er det op til Landsbyggefonden, om fonden vil opsamle viden. Hvorfor stoppe med at samle viden, analysere og dele viden om boligsociale indsatser?

Enhedslisten er enig med Danmarks Lejerforening. Følgende står i høringsnotatet fra ministeren:

»Danmarks Lejerforeninger finder, at i betragtning af hvor stor bevågenhed parallelsamfundsaftalerne har fået i den offentlige og politiske debat, er det tankevækkende, at man fra de politiske magthaveres side nu nedlægger et videnscenter der, som en af de eneste aktører har et generelt og tværfagligt fokus på problematikkerne omkring de boligsociale forhold i de udsatte boligområder. Danmarks Lejerforeninger finder, at i de senere år har der rent faktisk været en positiv boligsociale udvikling i en række af boligområder på listen over parallelsamfund. Danmarks Lejerforeninger finder, at skal den positive udvikling fastholdes, er det afgørende at den tværfaglige indsats fortsætter, frem for at overlade det til særinteresser hos aktørerne.«

3. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 7. november 2024 og var til 1. behandling den 22. november 2024. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Boligudvalget.

Oversigt over lovforslagets sagsforløb og dokumenter

Lovforslaget og dokumenterne i forbindelse med udvalgsbehandlingen kan læses under lovforslaget på Folketingets hjemmeside www.ft.dk.

Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 1 møde.

Høringssvar

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og social- og boligministeren sendte den 9. oktober 2024 dette udkast til udvalget, jf. BOU alm. del - bilag 2. Den 7. november 2024 sendte social- og boligministeren høringssvarene og et høringsnotat til udvalget.

Bilag

Under udvalgsarbejdet er der omdelt 3 bilag på lovforslaget.

Spørgsmål

Udvalget har under udvalgsarbejdet stillet 1 spørgsmål til social- og boligministeren til skriftlig besvarelse, som ministeren har besvaret.

Per Husted (S) Bjarne Laustsen (S) Henrik Møller (S) fmd. Kasper Roug (S) Anne Paulin (S) Pernille Rosenkrantz-Theil (S) Thomas Monberg (S) Thomas Skriver Jensen (S) Trine Bramsen (S) Heidi Bank (V) Kim Valentin (V) Jan E. Jørgensen (V) Preben Bang Henriksen (V) Henrik Rejnholt Andersen (M) Nanna W. Gotfredsen (M) Kristian Bøgsted (DD) Dennis Flydtkjær (DD) Carl Andersen (LA) Steffen W. Frølund (LA) Mai Mercado (KF) Helle Bonnesen (KF) Kim Edberg Andersen (DD) Nick Zimmermann (DF) Sigurd Agersnap (SF) nfmd. Charlotte Broman Mølbæk (SF) Mads Olsen (SF) Søren Egge Rasmussen (EL) Lotte Rod (RV) Sascha Faxe (ALT)

Siumut, Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Socialdemokratiet (S)50
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)24
Danmarksdemokraterne - Inger Støjberg (DD)15
Socialistisk Folkeparti (SF)15
Liberal Alliance (LA)15
Moderaterne (M)13
Det Konservative Folkeparti (KF)10
Enhedslisten (EL)9
Dansk Folkeparti (DF)7
Radikale Venstre (RV)6
Alternativet (ALT)5
Siumut (SIU)1
Inuit Ataqatigiit (IA)1
Sambandsflokkurin (SP)1
Javnaðarflokkurin (JF)1
Uden for folketingsgrupperne (UFG)6