L 99 Forslag til lov om ændring af udlændingeloven.

(Mulighed for med henblik på behandlingen af opholdstilladelser på Færøerne og i Grønland at sætte regler om gebyr og registersamkøring i kraft og for at delegere kompetencen til at udstede langtidsvisum til en færøsk myndighed m.v.).

Af: Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S)
Udvalg: Udlændinge- og Integrationsudvalget
Samling: 2024-25
Status: 2. beh./Direkte til 3. beh.

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 07-11-2024

Fremsættelse: 07-11-2024

Skriftlig fremsættelse (7. november 2024)

20241_l99_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (7. november 2024)

Udlændinge- og integrationsministeren (Kaare Dybvad Bek):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af udlændingeloven (Mulighed for med henblik på behandlingen af opholdstilladelser på Færøerne og i Grønland at sætte regler om gebyr og registersamkøring i kraft samt for at delegere kompetencen til at udstede langtidsvisum til en færøsk myndighed m.v.)

(Lovforslag nr. L 99)

Det fremgår af regeringsgrundlaget "Ansvar for Danmark" fra december 2022, at regeringen bl.a. ønsker et tæt og løsningsorienteret samarbejde med Færøerne og Grønland. Det fremgår ligeledes, at regeringen løbende vil prioritere, at lovgivning på danske ansvarsområder opdateres i forhold til resten af rigsfællesskabet.

Formålet med lovforslaget er således at muliggøre ikrafttrædelse af en række regler i den danske udlændingelov på Færøerne og i Grønland med de ændringer, som de færøske og grønlandske forhold tilsiger.

Med lovforslaget foreslås det bl.a., at udlændinge- og integrationsministeren får fornyet nogle opbrugte hjemler til ved kongelig anordning at kunne sætte udlændingelovens regler om gebyrfinansieret behandling af ansøgninger om opholdstilladelse i kraft for Færøerne og Grønland.

Det foreslås endvidere, at udlændinge- og integrationsministeren får fornyet nogle opbrugte hjemler til ved kongelig anordning at kunne sætte nogle regler i udlændingeloven vedrørende adgang til oplysninger til brug for behandling af ansøgninger om opholdstilladelser i kraft for Færøerne og Grønland.

Det foreslås endvidere, at der indføres mulighed for med henblik på anvendelse af Schengeninformationssystemet (SIS) på Færøerne og i Grønland at sætte regler om fastsættelse af indrejseforbud og udrejsefrister for medlemsstaterne til udsendelsesdirektivet i kraft for Færøerne og Grønland.

Det foreslås endvidere, at der indføres mulighed for at kunne delegere kompetencen til at træffe afgørelse om udstedelse af langtidsvisum til en udlænding, der meddeles opholdstilladelse med henblik på, at udlændingen kan indrejse på Færøerne, til en færøsk myndighed (Útlendingastovan).

Endelig foreslås det at præcisere personkredsen omfattet af delegation af afgørelseskompetence til en færøsk myndighed i sager om opholdstilladelse som religiøs forkynder på Færøerne.

Det foreslås, at lovforslaget træder i kraft den 1. januar 2025.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.