Dansk europapolitik
Den siddende regering fører Danmarks europapolitiske kurs. De andre partier i Folketinget er dog med til at aftale de overordnede linjer for fremtidens EU-politik.
Partierne i Folketinget bliver enige om den danske europapolitiske kurs ved at indgå en aftale, et såkaldt forlig. Hvis en europapolitisk aftale skal ændres, kræver det enighed blandt aftalens parter. Kan partierne ikke blive enige, kan ændringer først gennemføres efter et nyt folketingsvalg.
To gældende europapolitiske aftaler
Ny europapolitisk aftale: I december 2023 blev Socialdemokratiet, Venstre, Moderaterne, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance, Det Radikale Venstre og Alternativet enige om en ny europapolitisk aftale. Aftalen supplerer det politiske forlig fra 2008 og udstikker nye pejlemærker for, hvordan Danmark ser EU's rolle i verden. Aftalen udtrykker bl.a. et ønske om at styrke EU's rolle på den internationale scene.
Lissabontraktaten: I 2008 indgik Venstre, Det Konservative Folkeparti, Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Ny Alliance (senere Liberal Alliance) en aftale om Folketingets tilslutning til Lissabontraktaten.
Europapolitisk aftale er i hus - fornyet opbakning til dansk europapolitik
Politisk aftale om Lissabontraktaten
Senest opdateret: [25.10.2024]
Sideansvarlig:
Tomas Heron