Folkeafstemninger om EU

Danmark har tradition for at holde folkeafstemninger om EU for at sikre, at der er folkelig opbakning til vigtige beslutninger.

Større
Danskerne stemte i 1972, om vi skulle være med i EF, og senest har der været folkeafstemninger om retsforbeholdet og patentdomstolen. I Danmark afholdes der afstemninger om vigtige beslutninger om bestemte EU-sager for at sikre, at de ikke bliver taget uden befolkningens opbakning.

Hvad betyder et nej fra befolkningen?

Folketingets beslutning kan ikke omgøres af et lille nej i vælgerbefolkningen. For at lovforslaget falder bort, skal et flertal af vælgerne stemme nej og flertallet skal udgøre mindst 30% af befolkningen. 

Et eksempel er folkeafstemningen om patentdomstolen i 2014. Et flertal i Folketinget havde godkendt, at Danmark blev del af den fælles domstol, men fordi der ikke var 5/6 af folketingsmedlemmerne, som stemte ja, var beslutningen ikke gyldig. Folketinget valgte derfor at afholde en folkeafstemning, hvor et flertal af vælgerne stemte ja og bakkede op om Folketingets beslutning. Havde et flertal af vælgerne stemt nej, ville Danmark ikke kunne godkende patentdomstolen.

Suverænitet og folkeafstemninger

De danske regler for folkeafstemninger om EU-sager er fastlagt i grundloven. Reglerne er til for, at det ikke skal være for let at afgive suverænitet til en international institution som EU. At afgive suverænitet betyder, at Danmark overlader lovgivende, udøvende og dømmende magt til EU.

For at afgive magt til EU skal mindst 5/6 (150) af folketingsmedlemmerne stemme for et lovforslag. Hvis Folketinget ikke udviser den tilstrækkelige opbakning, skal sagen til folkeafstemning, som vi har set det flere gange siden danskerne stemte om EF-medlemskab i 1972. Ved folkeafstemninger har et flertal i vælgerbefolkningen mulighed for at ændre en beslutning.

Folkeafstemninger om EU

Årstal Det stemte vi om Valgresultat
2022 Afskaffelse af forsvarsforbeholdet Ja
2015
Ændring af retsforbeholdet 
Nej
2014 Godkendelse af dansk deltagelse i Den Fælles Patentdomstol  Ja
2000  Ophævelse af euro-forbeholdet Nej
1998 Godkendelse af Amsterdamtraktaten  Ja
1993  Godkendelse af Edinburgh-afgørelsen og herunder Maastrichttraktaten  Ja

1992

Godkendelse af Maastrichttraktaten  Nej

1986

Godkendelse af Den Europæiske Fælles Akt  Ja
1972  Medlemsskab af EF Ja

Senest opdateret: [21.03.2024]
Sideansvarlig: Tomas Heron