Det er ikke kun personer, som flytter sig på tværs af grænser. Det gør virksomheder også. I et EU, der består af 27 lande, er mange virksomheder internationale og arbejder ofte i flere forskellige lande på en gang.
Somme tider vælger en virksomhed at udstationere en eller flere medarbejdere til at løse en opgave i et andet EU-medlemsland i en kortere periode – f.eks. på en stor metroudgravning eller et byggeprojekt.
Udgangspunktet for EU’s regler er, at der skal være fri bevægelighed for tjenesteydelser som transport, byggeri og rengøring, og at EU’s medlemslande skal overholde det såkaldte ligebehandlingsprincip. En polsk virksomhed, der vil slå sig ned i Danmark, hvad enten det er permanent eller midlertidigt, skal derfor behandles på lige fod med danske virksomheder.
EU vedtager sociale minimumsrettigheder
I de senere år er der kommet mere fokus på EU’s sociale dimension, når det gælder løn og arbejdsvilkår for de mange medarbejdere, som er ansat i virksomheder, der leverer tjenesteydelser i flere forskellige lande.
EU vedtog i 1996 det såkaldte udstationeringsdirektiv med en række sociale minimumsrettigheder, der skal beskytte arbejdstagere, som er sendt til et andet EU-medlemsland for at arbejde midlertidigt. Direktivet indeholder bl.a. regler for maksimal arbejdstid, mindste antal betalte feriedage pr. år, mindsteløn, sundhed og sikkerhed på arbejdspladsen.
Medlemslandene blev i 2018 enige om en ny version af udstationeringsdirektivet, hvor det slås fast, at princippet om samme løn for samme arbejde samme sted gælder ved udstationering af medarbejdere. Det sender et stærkt signal om, at EU ikke vil acceptere social dumping.
Du kan finde udstationeringsdirektivet her.
Et europæisk arbejdsmarkedsagentur skal hjælpe med at håndhæve reglerne
EU har samlet set vedtaget mange regler på det sociale område, som skal modvirke social dumping og sikre ordentlige arbejdsvilkår for arbejdstagerne i EU.
Men det er ikke nok at vedtage regler. Før reglerne har effekt, skal de også håndhæves af landene. Der har været en række eksempler på, at håndhævelsen af reglerne halter.
Derfor har EU etableret et nyt europæisk arbejdsmarkedsagentur (ELA), som åbnede i 2019, og som er fuldt funktionsdygtigt i 2024. Agenturet skal bl.a. hjælpe med at fremme samarbejdet mellem landene om at håndhæve EU-reglerne.