B 70 Forslag til folketingsbeslutning om at trække suverænitet tilbage fra EU.

Udvalg: Europaudvalget
Samling: 2015-16
Status: Bortfaldet

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 23-02-2016

Fremsat den 23. februar 2016 af Kenneth Kristensen Berth (DF), Kristian Thulesen Dahl (DF), Mikkel Dencker (DF), Claus Kvist Hansen (DF), Marlene Harpsøe (DF), Peter Kofod Poulsen (DF), Hans Kristian Skibby (DF) og Peter Skaarup (DF)

20151_b70_som_fremsat.pdf
Html-version

Fremsat den 23. februar 2016 af Kenneth Kristensen Berth (DF), Kristian Thulesen Dahl (DF), Mikkel Dencker (DF), Claus Kvist Hansen (DF), Marlene Harpsøe (DF), Peter Kofod Poulsen (DF), Hans Kristian Skibby (DF) og Peter Skaarup (DF)

Forslag til folketingsbeslutning

om at trække suverænitet tilbage fra EU

Folketinget pålægger regeringen inden udløbet af indeværende folketingsår at meddele EU, at Danmark trækker afgivet suverænitet til EU tilbage, således at det i dansk lovgivning bliver muligt at indføre optjeningsprincipper, der ser bort fra det såkaldte sammenlægningsprincip, og sikre dagpengereglerne, så EU-borgere ikke fremover kan opnå fuld ret til danske dagpenge efter bare få ugers medlemskab af en a-kasse og fuldtidsarbejde i Danmark.

Bemærkninger til forslaget

Almindelige bemærkninger

I 2010 vedtog Folketinget VK-regeringens forslag om et optjeningsprincip for optjening af retten til børnecheck (lov nr. 1609 af 22. december 2010). Optjeningsprincippet betød, at EU-borgere ikke fik udbetalt hele børnechecken, men kun en andel, afhængigt af den tid, de havde arbejdet eller opholdt sig i Danmark. Først efter 2 år var det muligt at få den fulde børnecheck.

Europa-Kommissionen underkendte imidlertid den danske lovgivning, og SRSF-regeringen satte derfor optjeningsprincippet ud af kraft i sommeren 2013 ved at ændre administrationen, så der fremover skulle tages højde for sammenlægningsprincippet. Sammenlægningsprincippet betyder, at anciennitet i forhold til retten til sociale ydelser optjent i ét land kan medregnes ved flytning til et andet land.

Under valgkampen frem til folketingsvalget den 18. juni 2015 indgik partierne Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti den 11. juni 2015 aftalen »Dansk velfærd i Europa«. Det fremgår af aftalen, at: »Et nyt flertal vil arbejde for at sikre, at danske velfærdsydelser forbliver i Danmark og går til dem, som arbejder, bor og bidrager til Danmark i en længere periode«. Mere specifikt står der i aftalen, at vi i EU vil: »Arbejde for at få taget EU-reglerne for velfærdsydelser til vandrende arbejdstagere op til revision snarest muligt«. Der er hidtil ikke sket meget på dette punkt.

Under valgkampen op til folkeafstemningen om retsforbeholdet den 3. december 2015 udtalte regeringens justitsminister, Søren Pind, gentagne gange, at Folketinget altid kan trække afgivet suverænitet tilbage.

Af artiklen »Har man først sagt ja, er vejen tilbage lang og besværlig«, der blev bragt i Information, den 2. december 2015 fremgår det, at »Justitsminister Søren Pind (V) har op til afstemningen om Danmarks EU-retsforbehold sagt flere gange, at Folketinget »altid« vil kunne trække suverænitet, som er overladt til EU, tilbage«. Af artiklen kan man også læse, at pointen med justitsministerens udtalelser har været at tilbagevise nej-fløjens påstande om, at det aldrig vil være muligt at trække dansk suverænitet tilbage. Justitsministeren citeres som følger: »»Det er ikke svært at gå ned i Folketinget og vedtage en lov med 90 mandater bag sig og sige, at man nu trækker suverænitet tilbage. Konsekvenserne kan derimod blive store eller små. Det ved vi ikke, for det vil i sidste ende være op til EU-Domstolen«, siger Søren Pind«.

Forslagsstillerne ønsker med dette beslutningsforslag at teste realiteten i udsagnet om, at suverænitet altid kan trækkes tilbage af et flertal i Folketinget.

Beslutningsforslaget handler derfor om, at Folketinget pålægger regeringen at meddele EU, at Danmark trækker afgivet suverænitet til EU tilbage, således at det i dansk lovgivning bliver muligt at indføre optjeningsprincipper, der ser bort fra det såkaldte sammenlægningsprincip, og sikre dagpengereglerne, så EU-borgere ikke fremover kan opnå fuld ret til danske dagpenge efter bare få ugers medlemskab af en a-kasse og fuldtidsarbejde i Danmark. Forslaget følger nøje aftalen »Dansk velfærd i Europa« indgået den 11. juni 2015.

Hvis justitsministerens ord står til troende, kræver det blot 90 mandater i Folketinget at løse problemet.

?

Skriftlig fremsættelse

Kenneth Kristensen Berth (DF):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om at trække suverænitet tilbage fra EU

(Beslutningsforslag nr. B 70)

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.