L 90 Forslag til lov om ændring af miljøskadeloven, lov om miljøbeskyttelse og forskellige andre love.

(Præcisering af kredsen af personer, der kan anmode myndighederne om at træffe foranstaltninger m.v. efter miljøskadereglerne og klage over afgørelser herom).

Af: Miljøminister Magnus Heunicke (S)
Udvalg: Miljø- og Fødevareudvalget
Samling: 2023-24
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 14-12-2023

Fremsættelse: 14-12-2023

Skriftlig fremsættelse (14. december 2023)

20231_l90_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (14. december 2023)

Miljøministeren (Magnus Heunicke):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af miljøskadeloven, lov om miljøbeskyttelse og forskellige andre love (Præcisering af kredsen af personer, der kan anmode myndighederne om at træffe foranstaltninger m.v. efter miljøskadereglerne og klage over afgørelser herom)

(Lovforslag nr. L 90)

Lovforslagets formål er at rette op på implementeringen af miljøansvarsdirektivet på baggrund af en begrundet udtalelse fra EU-Kommissionen. I den begrundede udtalelse konkluderede EU-Kommissionen, at direktivets artikel 12, stk. 1, litra a, ikke er gennemført tilstrækkelig klart og præcist i dansk ret, hvorfor den danske lovgivning ikke giver borgerne tilstrækkelig retssikkerhed.

Miljøansvarsreglerne regulerer forebyggelse og afhjælpning af større miljøskader, dvs. væsentlige eller betydelige skader på jord, vand og beskyttede arter og naturtyper. Miljøansvarsdirektivet er i dag gennemført i miljøskadeloven og en række andre love og udgør en fælles ramme i EU for forebyggelse og afhjælpning af miljøskader og overhængende fare for miljøskader.

Med lovforslaget foreslås det, at persongruppen i miljøansvarsdirektivets artikel 12, stk. 1, litra a, gengives ordret i miljøskadeloven og sektorlovene, således at det udtrykkeligt fremgår, at enhver, "som berøres eller kan forventes at blive berørt af en miljøskade", har ret til at anmode myndighederne om foranstaltninger m.v. vedrørende miljøskader og til at klage over myndighedernes afgørelser herom.

Personkredsen er i dag implementeret ved begrebet "enhver, med individuel, væsentlig interesse", som er et begreb, der generelt anvendes i miljø- og naturlovgivningen. Direktivet bruger begrebet "fysiske og juridiske personer, som berøres eller kan forventes at blive berørt af en miljøskade".

Lovforslaget indebærer alene en præcisering af gældende ret. Ændringen af ordlyden i lovene vil således ikke medføre, at flere eller færre vil have mulighed for at anmode den kompetente myndighed om at træffe foranstaltninger m.v. eller have mulighed for at klage.

Det er hensigten, at lovforslaget skal træde i kraft den 1. juli 2024.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.